Campanie de informare Tu decizi! Votează legal!

Media 1:01 pm - 13 noiembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru Campanie de informare Tu decizi! Votează legal!

Campania de informare Tu decizi! Votează legal! a fost lansată la nivelul județului Călărași au anunțat, marți, reprezentanții IPJ, în cadrul unei conferințe de presă.

Campania de informare și prevenire a infracțiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!” a fost inițiată de Ministerul Administrației și Internelor și se desfășoară în perioada campaniei electorale, în preziua și în ziua alegerilor pentru Parlamentul României.

Aceasta se adresează cetățenilor români cu drept de vot, având ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot, în limitele prevăzute de legislația electorală, și conștientizarea pedepselor pe care le riscă în cazul nerespectării acesteia.

Pentru promovarea mesajului campaniei au fost repartizate Comandamentului operațional județean Călărași 1400 de afișe și 10.000 de fluturași. De asemenea, a fost conceput un spot video și unul audio, un banner web precum și o pagină specială de Internet – www.votlegal.ro, unde se regăsesc știri și informații utile privind acțiuni desfășurate de personalul MAI în toată perioada derulării campaniei.

Materialele promoționale, care vor fi distribuite atât în mediul urban, cât și în cel rural, prezintă prevederi ale Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului referitoare la modul de sancționare a dării și primirii de mită electorală.

Astfel, cetățenii trebuie să cunoască faptul că se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani fapta celui care promite, oferă sau dă bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea art. 55 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, stabilește obiectele cu caracter simbolic pe care le pot folosi candidații sau partidele politice în campania electorală. Astfel, aceștia pot folosi materialele și obiectele de propagandă electorală, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mânuși, pelerine, jachete, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri. Sunt permise și obiecte inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri, a căror valoare nu depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

De asemenea, ordonanța de urgență prevede că bunuri interzise, în sensul legii, sunt și acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum și mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

De la demararea campaniei electorale până în prezent, la nivelul județul Călărași, nu au fost înregistrate incidente sau alte abateri de la legislația electorală.

Activitățile specifice pentru desfășurarea în condiții de legalitate a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senatului sunt coordonate de către prefectul județului Călărași și conduse de șeful inspectoratului județean de poliție, ajutat de inspectorii șefi ai I.J.J. Călărași, I.S.U. Călărași.

Pentru gestionarea tuturor problemelor situației operative în perioada 09.11-10.12.2012, la nivelul Inspectoratul de Poliție Județean Călărași s-a constituit Comandamentul Operațional,format din inspectorii șefi și ofițeri ai structurilor teritoriale ale M.A.I..

A fost desemnat ca unic comunicator – „vocea unică” a acestui comandament purtătorul de cuvânt al I.P.J. Călărași, inspector de poliție Tudor Ramona. Ofițerul de legătură dintre comandament și Biroul Electoral Județean Călărași a fost desemnat consilierul juridic al I.P.J. Călărași, inspector principal de poliție Tănase Cristina.

În perioada 09.11 – 08.12.2012, la nivelul IPJ Călărași s-au constituit 82 formate din 164 de polițiști, care să verifice în cel mai scurt timp și să reacționeze imediat la toate sesizările care vizează producerea de incidente electorale. Acestea vor fi în măsură de cerceteze și să sancționeze, în limitele prevăzute de lege, orice abatere în acest domeniu.
Pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și desfășurarea în condiții de legalitate a campaniei electorale s-au construit 8 rezerve de intervenție, formate din jandarmi și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Călărași, în măsură să intervină în orice moment pentru restabilirea ordinii publice și sancționarea elementelor perturbatoare.

Integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate legal este asigurată de poliția locală, efectivele acestei structuri nefiind implicate în măsurile care privesc paza secțiilor de votare.

De asemenea, în condițiile organizării unor adunări publice, structurile competente ale Jandarmeriei și Poliției au obligația de a asigura ordinea și siguranța publică, protecția participanților și de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice în condiții de legalitate.

Pentru paza secțiilor de vot vor fi mobilizați polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și alți angajați ai structurilor teritoriale ale M.A.I.

La nivelul județului Călărași vor fi organizate 234 de secții de votare, care, în urma unei analize efectuate la sediul Instituției Prefectului Călărași, au fost repartizate astfel: I.P.J.  Călărași – 104 secții; I.J.J. Călărași  –  48 secții; I.J.S.U. Călărași – 39 secții; S.T.P.F. Călărași – 40 secții; S.P.C.E.P.C.Î.V.  Călărași – 2 secții; Serviciul Evidență a Pașapoartelor Simple Călărași  – 1 secție.

Comentariile sunt inchise.