Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis, oficial, în data de 1 iulie 2014 Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către Comisia Europeană pentru aprobare.
Urmează o perioadă de negocieri oficiale la nivelul Comisiei Europene pe marginea acestui PNDR.
Prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole și sprijinirea fermelor de familie, cu finanțare din PNDR 2014 -2020, a fost deschisă pe 20 mai 2014 si se incheie pe data de 31 iulie 2014.
Cum se împart 8,01mld. euro de la UE?
PNDR 2014-2020 va avea 16 măsuri şi o alocare de 8,01 mld. euro din partea UE, la care se adaugă cofinanţarea naţională de 20%, deci vom avea 10 miliarde euro.
Banii europeni vor fi împărţiţi astfel:
M01 – Transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare – 50,386 mil. euro
M02 – Servicii de consiliere – 50,386 mil. Euro
In cadrul acestor prime doua masuri pot solicita finantare furnizorii de consultanta agricola si formare profesionala, categorie in care se incadreaza si camera agricola, pentru organizarea de cursuri de pregatire profesionala a producatorilor agricoli, campanii de informare, demonstratii practice, etc.
M04 – Investiţii în active fizice – 2,057 mld. Euro
a. Investiţii în exploataţii agricole (constructia, extinderea, modernizarea, dotarea cladirilor destinate activitatii productive, achizitionarea de utilaje si echipamente noi)
b. Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole (constructia, extinderea, modernizarea, dotarea unitatilor de procesare, achizitionarea de utilaje si echipamente);
c. Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii
agricole şi silvice (inființare, extindere și modernizare a infrastructurii agricole de acces către ferme, inființare, extindere și modernizare a căilor de acces în cadrul fondului forestier, inființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de irigații din afara exploatațiilor)
M06 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor – 866,357 mil. Euro
a. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri;
b. Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale;
c. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
d. Schema pentru micii fermieri se aplica solicitantilor care transfera definitiv intreaga exploatatie altui fermier. Exploatatia trebuie sa fie intre 1 si 5 ha iar solicitantii sa aiba 60 de ani impliniti la date transferului.
Intensitatea sprijinului va fi de 120% din cuantumul sprijinului acordat ca plata pe suprafata.
M07 – Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale – 1,1 mld. Euro
a. investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică din spațiul rural (drumuri, alimentare cu apa si canalizare);
b. investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural din spațiul rural
M08 – Investiţii în dezvoltarea zonelor forestiere şi ameliorarea viabilităţii pădurilor (impaduriri) – 105,695 mil. euro
M09 – Înfiinţarea grupurilor de producători – 8 mil. euro
M10 – Agro-mediu şi climă – 849,964 mil. Euro
Pachetul 1 – pajişti cu înaltă valoare naturală
Pachetul 2 – practici agricole tradiţionale
Pachetul 3 – pajişti importante pentru păsări
Pachetul 4 – culturi verzi
Pachetul 5 – adaptarea la efectele schimbărilor climatice
Pachetul 6 – pajişti importante pentru fluturi
Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu
M11 – Agricultură ecologică – 200,686 mil. Euro
a. Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica
b. Sprijin pentru menținerea metodelor de agricultură ecologică
Beneficiaza numai producatorii agricoli certificati ca operatori in agricultura ecologica
M13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice – 1,13 mld. Euro (plati pentru zone defavorizate)
M14 – Bunăstarea animalelor – 437,014 mil. euro
M15 – Servicii de silvo-mediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor – 100 mil. Euro
În cadrul acestei măsuri se acordă sprijin pentru deținătorii de păduri din fondul forestier național care încheie angajamente de silvo-mediu care vor contribui la conservarea diversității biologice și protecția solului.
M16 – Cooperare – 28,021 mil. Euro. Scopul general al acestei submăsuri este de a facilita cooperarea dintre actorii din sectoarele agroalimentar și forestier, dar și între aceștia și alți actori care contribuie la îndeplinirea obiectivelor și priorităților Politicii Agricole Comune pentru a-i ajuta să depașeasca problemele specifice sectorului)
M17 – Gestionarea riscurilor – 200 mil. Euro
– Compensarea fermierilor prin intermediul fondurilor mutuale pentru agricultură, pentru pierderile economice înregistrate de aceștia în urma unor evenimente nefavorabile;
– Sprijin financiar acordat pentru înființarea fondurilor mutuale pentru agricultură
M19 – Dezvoltarea locală a LEADER (proiectele depuse prin GAL-uri)- 652,364 mil. euro
M20 – Asistenţă tehnică State Membre – 178,367 mil. euro
Camera agricola se va axa pe atragerea fondurilor destinate fermelor mici si mijlocii, a primei pentru instalarea tinerilor fermieri, a fondurilor destinate modernizarii exploatatiilor agricole precum si a celor disponibile in cadrul masurilor transfer de cunostinte si actiuni de informare si de asistenta tehnica.
Ne propunem, de asemenea, sa contribuim la atragerea fondurilor disponibile pentru irigatii, avand in vedere problemele cu care se confrunta agricultura judetului Calarasi in perioadele de seceta. Fermele de semisubzistenta vor beneficia incepand cu 2014 de un ajutor nerambursabil in valoare de 15.000 de euro (dublu fata de perioada 2007 – 2013), iar pentru tinerii fermieri, valoarea primei de instalare va creste la 50.000 de euro (40.000 de euro in perioada 2007 – 2013)
In perioada 2007 – 2013, Camera Agricola Calarasi a elaborat 340 de proiecte cu o valoare atrasa de aproximativ 7 milioane de euro
Pentru perioada 2014 – 2020, mizam pe un numar de 600 de proiecte intocmite cu o valoare atrasa de aproximativ 15 milioane de euro
Fonduri atrase in judetul Calarasi: 15 – 20 de milioane de euro
In cadrul masurilor transfer de cunostinte si actiuni de informare si de asistenta tehnica, Camera Agricola a Judetului Calarasi va depune proiecte pentru finantarea unor actiuni specifice activitatii noastre: organizarea de cursuri de calificare a producatorilor agricoli, actiuni de informare si promovare, organizarea de demonstratii practice, etc.
Comentariile sunt inchise.