Agenții Postului de Poliție Alexandru Odobescu au fost sesizați în ziua de 27 noiembrie a.c., de reprezentantul unei formațiuni politice cu privire la faptul că au fost sustrase trei bannere electorale, amplasate aerian, între stâlpi de electricitate, pe raza satelor Gălățui, Alexandru Odobescu și Nicolae Bălcescu.
În urma primelor verificări efectuate, polițiștii au constatat că faptele au fost comise în noaptea de 26/27 noiembrie a.c., fiind tăiate elementele de susținere ale materialelor electorale, de la baza stâlpilor pe care erau amplasate.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și distrugere, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a suspecților.
·
Polițiștii Secției Rurale Dor Mărunt efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, în urma sesizării din oficiu, din data de 27 noiembrie a.c., cu privire la sustragerea a două bannere electorale, amplasate pe D.N. 3, pe raza comunei Lupșanu, în localitățile Plevna și Radu-Vodă.
*****************************************************************
Pentru prevenirea incidentelor electorale, reamintim că, potrivit Legii nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite.
Conform Ordonanței de Urgență privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepsește.
Sunt interzise obiectele care au valoare economică semnificativă precum și mărfurile de utilitate alimentară – alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.
În paralel cu activitățile de cercetare a incidentelor electorale sesizate, polițiștii continuă acțiunile de conștientizare, desfășurate în cadrul campaniei de informare cu privire la riscurile mitei electorale – „Tu decizi! Votează legal!”.
De la demararea campaniei, pe raza județului Călărași, au fost distribuite deja 700 de afișe și 7500 de flyere cu prevederile legislației electorale în materia sancționării mitei electorale.
CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI
Comentariile sunt inchise.