CĂLĂRAȘI / Cercetări, efectuate de polițiști, în baza unei sesizări privind oferirea de mită electorală

Media 5:14 pm - 22 noiembrie, 2012 Comentariile sunt închise pentru CĂLĂRAȘI / Cercetări, efectuate de polițiști, în baza unei sesizări privind oferirea de mită electorală

Polițiștii efectuează cercetări în urma unei sesizări primite de la Biroul Electoral de Circumscripție Județean Călărași

În după-amiaza de 21 noiembrie a.c., ora 16.00, Biroul Electoral de Circumscripție Județean Călărași a înaintat Inspectoratului de Poliție Județean Călărași sesizarea unui candidat la alegerile parlamentare cu privire la faptul că un contracandidat oferă electoratului mese gratuite. Acesta a anexat și o listă cu zeci de persoane, care ar fi participat la mesele gratuite organizate.
Polițiștii au întocmit dosar penal în cauză, potrivit prevederilor Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop.
 
*****************************************************************
Potrivit Legii nr. 35/2008, constituie infracțiuni:

– Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepsește.
– Înscrierea, cu bună-știință, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepsește.
– Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

–   Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepsește.
– Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepsește.

În ceea ce privește acțiunile cu caracter preventiv, la nivel național se desfășoară în perioada 09 noiembrie – 09 decembrie campania de informare „Tu decizi! Votează legal!”, inițiată de Ministerul Administrației și Internelor, în scopul  responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot, în limitele prevăzute de legislația electorală, și conștientizarea pedepselor pe care le riscă în cazul nerespectării acesteia.

Comentariile sunt inchise.