15 infracțiuni de evaziune fiscală, fals și înșelăciune au fost constatate de polițiștii de investigații criminale din Călărași în urma unei acțiuni desfășurate pentru asigurarea stabilității și competitivității mediului de afaceri / 10 persoane sunt cercetate penal, 717 sancțiuni contravenționale au fost aplicate, 241 kg produse din carne și 4 bovine au fost confiscate
În perioada 02 – 14 iulie a.c., pe raza județului Călărași s-a desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor economice care afectează bugetul de stat și a ilegalităților comise în domeniul achiziționării și circulației animalelor vii, producerii și comercializării cărnii și produselor din carne.
Activitățile au fost desfășurate de polițiștii de investigarea fraudelor, ordine publică și poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, cu sprijinul reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare, APIA, Gărzii Financiare, jandarmilor și cu suportul de specialitate al Departamentului de Informații și Protecție Internă.
Au fost efectuate 12 acțiuni și controale în piețe, 44 la societăți comerciale și 7 în târguri sau oboare, fiind instituite 106 filtre, în care au fost verificate 365 de autovehicule.
Au fost constatate 15 infracțiuni, dintre care 5 de evaziune fiscală, 5 de înșelăciune și 5 de fals, prejudiciul total cauzat fiind de peste 275.000 lei. Au fost aplicate 717 sancțiuni contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de peste 221.000 lei. Dintre acestea 17 sancțiuni au fost aplicate la H.G. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și 60 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.
Au fost confiscate și 241 kg de produse din carne și 4 bovine, valoarea bunurilor confiscate fiind de aproximativ 8000 lei.
Exemple:
– A fost identificată B. D., de 43 ani, administratorul unei societăți comerciale din localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, cu privire la care există suspiciunea că a solicitat sprijin financiar prevăzut de Ordinul MAPDR nr. 295/2007, modificat și completat (plăți naționale directe completare în zootehnie), deși avea datorii la bugetul de stat în sumă de 9.820 lei. Pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate prevăzute de norma legală pentru acordarea sprijinului financiar, a declarat în fals că nu are datorii restante, inducând în eroare reprezentanții APIA Călărași, care au avizat favorabil dosarul respectiv. Prin acest mijloc fraudulos, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 101.430 lei, bani de care a beneficiat fără drept societatea respectivă.
În cauză au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații.
– A fost identificată Z. A., de 36 ani, care, în anul 2012, a vândut la o societate comercială din comuna Dragalina, județul Călărași, 59 de capete de bovine, pentru care a încasat suma de 177.320 lei, fără a fi înregistrată ca și crescător de animale astfel încât venitul să fie impozitat conform prevederilor legale privind veniturile agricole.
Întrucât în cauză există suspiciuni că aceste venituri au provenit din acte și fapte de comerț, sursa impozitării fiind ascunsă în scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit, au fost întocmite acte premergătoare sub aspectul săvârșirii infracțiuni de evaziune fiscală.
Comentariile sunt inchise.