În data de 14 noiembrie 2013, începând cu ora 11.00, pe parcursul a 120 de minute, în municipiul Călărași se va desfășura un amplu exercițiu de alarmare publică în cazul producerii unui seism major.
Exercițiul va avea următoarele teme: „Acțiunea tuturor forțelor care au atribuții în managementul situațiilor de urgență in caz de seism în județul Călărași, sub coordonarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Călărași” și „Asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuții de intervenție la nivelul județului Călărași, în cazul producerii unor situații de urgență generate de seism, cu manifestări deosebit de rapide și efecte limitate în timp”.
Potrivit scenariului exercițiului de alarmare publică, în data de 14.11.2013, orele 11.00 se produce în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în localitatea Panciu.
Din punct de vedere al pierderilor de vieți omenești, răniților precum și distrugerilor, situațiile cele mai complexe se înregistrează în localitățile București, Bacău, Buzău, Galați, Iași, Ploiești, Focșani, Vaslui și Călărași, precum și în localitățile din vecinătatea acestora.
La nivelul municipiului Călărași se întrunește Comitetul Local Pentru Situații de Urgență, în vederea punerii în aplicare a Planului de intervenție la cutremur și alunecări de teren, a Planului de evacuare a municipiului Călărași, deoarece s-au produs prăbușiri parțiale ale unor clădiri ale instituțiilor publice și ale blocurilor de locuit.
Situațiile operative create în urma producerii seismului de mare intensitate sunt următoarele: 1 – în hala de lactate din Piața „Orizont” din cauza fisurării unei conducte de gaze naturale, în urma căderii unui corp de iluminat, a izbucnit un incendiu ce se manifestă în două spații comerciale din incinta halei. Conducerea halei de lactate informează asupra posibilității existenței unor persoane blocate în subsolul clădirii; 2 – la Școala „Nicolae Titulescu” s-au prăbușit bucăți de tencuială desprinse din clădire, fapt ce a condus la rănirea unui elev, iar din cauza prăbușirii unor elemente de construcție au fost blocați și răniți în clădire 3 elevi la etajul I și 5 la parter; 3 – la Căminul de Bătrâni „Antim Ivireanul” se află în imposibilitatea de a se evacua un număr de 4 persoane vârstnice, iar din cauza prăbușirii unor elemente de construcție, două persoane din personalul de deservire al instituției au rămas blocate la etajul II al clădirii; 4 – la SC Delta Gaz Cov SRL, din cauza deteriorării instalațiilor tehnologice, pe fondul producerii unor scântei mecanice, a izbucnit un incendiu la unul din rezervoarele de gaz metan din incinta obiectivului. 5 – la SC Silcotub SA – Oțelăria Electrică, din cauza deteriorării instalațiilor tehnologice a izbucnit un incendiu la cuptorul electric de topire a metalelor, unde arde uleiul scurs dintr-un transformator electric.
La acest exercițiu vor participa următoarele structuri; Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași; Comitetul Local pentru Situații de Urgență Călărași; I.S.U.; I.J.P.; I.J.J. S.A.J.; Poliția Locală; S.C. Enel Electrica; S.C. Distrigaz Sud SA – F.O.L. Călărași; S.C. Ecoaqua Călărași și S.C. Silcotub SA;
Scopurile specifice urmărite la acest exercițiu, în ceea ce privește activitatea de intervenție a personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Barbu Știrbei" al județului Călărași, sunt următoarele: asigurarea coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de gestionare a situațiilor de urgență specifice prin reprezentanți în CJSU/CLSU Călărași; participarea ca factor de specialitate și conducere operativă la apărarea împotriva efectelor unei situații de urgență specifice, precum și a efectelor complementare acesteia, prin realizarea unor activități complexe care cuprind măsuri de prevenire, protecție, intervenție, reabilitare-refacere; informarea președintelui CJSU/CLSU Călărași și a populației cu informații asupra situației de urgență specifice, reguli de comportare și respectarea unor recomandări specifice în zona de risc; cercetarea/căutarea cu echipa de căutare-salvare, pentru depistarea supraviețuitorilor și victimelor, avariilor la rețele, distrugerilor la clădiri, căilor de acces blocate, pericolului de incendii; deblocarea și salvarea supraviețuitorilor de sub dărâmături, limitarea distrugerilor; acordarea asistenței medicale de urgență, folosindu-se în acest scop echipajele SMURD, propunere de punere in aplicare a Planului roșu de intervenție a județului Călărași in cazul producerii unor accidente colective și/sau dezastre; evacuarea sinistraților și realizarea de locuri/tabere destinate pentru adăpostirea acestora; organizarea transportului și distribuției apei potabile, alimentelor, medicamentelor și articolelor de primă necesitate pentru sinistrați; modul de intervenție pentru localizarea și lichidarea incendiilor în masă și a celor izolate, izbucnite în zona afectată de situația de urgență specifică; executarea recunoașterii zonelor grav afectate și asigurarea respectării măsurilor de prevenire în punctele periculoase.
Inspectoratul pentru Situații va participa la exercițiul de alarmare publică cu următoarele structuri și mijloace: Comanda inspectoratului; Grupa operativă; Detașamentul de pompieri Călărași cu: 1 autospecială de primă intervenție și comandă; 1 autoscară mecanică pentru lucru la înălțime; 2 echipaje stingere cu 2 autospeciale; 1 echipaj căutare-salvare cu 1 autospecială; 1 echipaj căutare salvare persoane cu o autospecială de descarcerare (Renault Midlum) și câinele de serviciu; 1 echipaj prim-ajutor cu o ambulanță (SMURD); 2 echipaje cu 2 autocamioane transport materiale; Secția de pompieri Dragalina cu: 1 echipaj prim-ajutor cu o ambulanță (SMURD);
Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Știrbei” Călărași
Plt. maj. Tătăranu Ștefan-Ovidiu – Telefon: 0758236044 / 0723208850
Comentariile sunt inchise.