Buletin informativ – ISU Calarasi

Media 11:36 pm - 1 septembrie, 2014 Comentariile sunt închise pentru Buletin informativ – ISU Calarasi

Intervenții la incendii

Un echipaj de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Borcea a intervenit pe raza comunei Unirea, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol

În data de 30.08.2014, ora 18.44, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Borcea au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza comunei Unirea, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o combină agricolă, aparținând numitului Cristian M.

La sosirea echipajului profesionist de stingere, incendiul se manifesta la nivelul buncărului de depozitare a cerealelor al utilajului.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către serviciile profesioniste pentru situații de urgență la faţa locului, incendiul s-a produs din cauza scânteilor mecanice generate de angrenajele combinei, care au determinat aprinderea resturilor vegetale și cerealelor din buncărul utilajului.

Un echipaj specializat de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Borcea s-a deplasat la această intervenţie cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, de capacitate mărită, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 50 minute. În urma incendiului au ars aproximativ 300 kg cereale și resturi vegetale.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Budești au intervenit pe raza orașului Budești, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 6 ha

În data de 31.08.2014, ora 15.25, pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Budești au fost solicitaţi, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza orașului Budești pentru stingerea unui incendiu de vegetație, izbucnit pe doemniul public al localității.

La sosirea echipajului specializat de stingere, incendiul se manifesta cu flacără și mult fum pe o suprafață de aproximativ 6 ha.

Potrivit primelor cercetări efectuate de către pompierii militari la faţa locului, incendiul a fost provocat de către o persoană neidentificată, care a folosit intenţionat o sursă de aprindere pentru a genera arderea vegetației uscate.

Două echipaje specializate de stingere din cadrul Gărzii de intervenție Budești s-au deplasat la această intervenţie cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă și o motopompă, acţionând pentru lichidarea incendiului, timp de aproximativ 120 minute. În urma incendiului au ars aproximativ 6 ha vegetație uscată.

 

Recomandări ale I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă

Ca în fiecare an, în această perioadă se desfăşoară campania de recoltare a cerealelor păioase.

Campania presupune desfăşurarea unor activităţi care vizează recoltarea, transportul şi depozitarea, atât a produselor agricole, cât şi a paielor rezultate în urma efectuării lucrărilor agricole.

 Statistica din anii precedenţi stă mărturie şi ne arată, că în urma desfăşurării acestor activităţi, cu specific agricol, numărul arderilor necontrolate creşte semnificativ dacă nu sunt respectate regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, atât pe timpul recoltării, cât şi după recoltarea cerealelor păioase.

Incendiile produse în urma desfăşurării acestor activităţi pot avea efecte dezastruoase asupra mediului înconjurător, asupra vieţii şi a bunurilor materiale.

Astfel, pentru ca aceste activităţi să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, cadrele Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a I.J.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi), împreună cu membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul tuturor primăriilor de pe raza judeţului Călăraşi derulează în această perioadă caracterizată de temperaturi ridicate, o campanie de informare preventivă în rândul operatorilor economici din domeniul agricol, în vederea instruirii acestora cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.:

În perioada coacerii şi până la recoltare se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanţi, precum şi în apropierea acestora la o distanţă mai mică de 100 m.

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite, când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. (Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000).

Lucrările vor începe prin protejarea lanurilor faţă de drumuri şi căi ferate cu care se mărginesc prin realizarea unor fâşii paralele arate, paiele şi cerealele recoltate de pe acestea fiind evacuate în afara acestor fâşii.

 Când recoltarea se va face cu combina din lan, paiele rezultate vor fi strânse în cel mult 1-2 zile, efectuându-se imediat aratul. (Art. 86,88 din O.M.A.A. Nr. 121/2000).

Personalul care a observat incendiul va folosi mijloacele pe care le are la îndemână pentru înştiinţare şi alarmare.

Pentru localizarea şi stingerea incendiului, se vor folosi, după posibilităţi, apă, utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie (mături din nuiele, pământ nisip etc.).

În raport cu limitele suprafeţelor incendiate, existenţa obstacolelor naturale în calea propagării incendiilor şi pericolul pentru vecinătăţi se va proceda în  primul rând la localizare prin crearea de zone de protecţie. Pentru crearea zonei de protecţie în cazul lanurilor se va cosi în jurul locului incendiat şi se va ara şi discui la marginea exterioară a zonei în care se coseşte, o fâşie lată de cel puţin 5 metri.

 În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă (Ordinul nr.  605/2008).

 În conformitate cu Ordinul M.A.I nr. 605/2008, arderea miriştii şi vegetaţiei uscate se face cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 163/2007.

Sancţiuni contravenţionale (O.M.A.I. nr. 163/2007)

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii

competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. (Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005).

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor şi nestabilirea atribuţiilor de revin salariaţilor la locurile de muncă, de către administratori. (Art. 19, lit. g, art. 44, pct. 3, lit. e din Legea nr. 307/2006).

 

Intervenții SMURD

Un echipaj SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu-Gară a fost solicitat să acţioneze pe raza comunei Nicolae Bălcescu, pentru acordarea primului ajutor unei femei, care prezenta arsuri pe 80% din suprafața corpului

În data de 30.08.2014, ora 10.41, un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Secției de pompieri Lehliu-Gară a fost solicitat prin intermediul 112 – număr unic pentru apeluri de urgenţă, să intervină pe raza localității Fântâna Doamnei, comuna Nicolae Bălcescu, pentru acordarea primului ajutor unei persoane de sex feminin, Magdalena M., în vârstă de 57 ani, care prezenta arsuri pe aproximativ 80% din suprafața corpului.

La sosirea echipajului SMURD, victima (care, din relatările persoanelor prezente la locul intervenției, este cunoscută cu probleme psihice) era semiconștientă și prezenta arsuri de gradul I și II pe aproximativ 8o% din suprafața corpului, în urma autoincendierii.

Paramedicii SMURD i-au aplicat comprese umede, i-au monitorizat funcțiile vitale și împreună cu un echipaj S.A.J. au stabilizat pacienta aplicându-i o linie intravenoasă. Ulterior, pacienta a fost predată medicului de pe elicopterul SMURD București, solicitat în sprijin.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi

Lt. Magearu Adriana – Telefon: 0758236044 

Comentariile sunt inchise.