BULETIN DE PRESĂ LUNA APRILIE

Media 9:27 am - 9 mai, 2017 Comentariile sunt închise pentru BULETIN DE PRESĂ LUNA APRILIE

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– STAN ADRIAN pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență,
– STREINU SORIN pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – februarie 2013, inculpatul Stan Adrian, singur dar și beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 65.000 de euro.
Banii respectivi au fost pretinși de inculpat pentru a interveni pe lângă funcționarii Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel încât societatea respectivă să obțină o serie de atestate în domeniul execuției de lucrări electrice, într-un timp cât mai urgent posibil și fără respectarea dispozițiilor legale relevante în materie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

2. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

GHILIMEI DUMITRU-BOGDAN, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată,

BEJAN IOAN, în calitate de medic veterinar, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals intelectual în formă continuată,
– complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:

În cursul anului 2012, inculpații Ghilimei Dumitru-Bogdan și cumnata sa, Ghilimei Constantina, în cadrul cererilor de finanțare prin Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, au folosit, în relația cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Vaslui, mai multe documente în cuprinsul cărora au atestat fie aspecte inexacte, fie nereale (printre care că sunt membri ai unei familii de fermieri și că au lucrat în cadrul unor ferme mai mult de 50% din timpul de lucru).
În demersul lor infracțional, cei doi inculpați au beneficiat și de ajutorul medicului veterinar Bejan Ioan (medic de liberă practică împuternicit – concesionar- pentru activitatea de prestări servicii sanitar-veterinare în cadrul circumscripției sanitar-veterinare Iveşti, jud. Vaslui), care le-a întocmit și pus la dispoziție o parte din documente prin care se atesta transferul, prin persoane interpuse, a peste 100 de ovine de la inculpatul Ghilimei Dumitru-Bogdan la cumnata sa, Ghilimei Constantina.
În realitate, s-a urmărit şi realizat fărâmiţarea exploataţiei inculpatului Ghilimei Dumitru-Bogdan, prin interpunerea persoanelor respective care nu au avut niciodată o intenţie reală de a tranzacționa efective de ovine, fiind doar simpli semnatari ai unor formulare de mişcare a efectivelor zootehnice, în vederea constituirii în mod artificial a exploataţiei aparţinând inculpatei Ghilimei Constantina.
În această modalitate inculpatul Ghilimei Dumitru-Bogdan a obținut pe nedrept europene şi din bugetul național, în cuantum de 106.668 lei, aferent tranşei I de plată, debit ce a fost recuperat integral la data de 13.02.2014 prin plata voluntară a beneficiarului.
Anterior, în cauză, procurorii militari au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata GHILIMEI CONSTANTINA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată.

În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.

3. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 204/VIII/3 din 1 martie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului AVRAM ADRIAN, avocat în cadrul Baroului Constanța, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 7 decembrie 2016 -14 februarie 2017, inculpatul Avram Adrian, în calitate de avocat și apărător ales al inculpatului Balaican Vasile (trimis în judecată de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, vezi comunicat nr. 738/VIII/3 din 31 mai 2016) l-a abordat pe Dimoftache Răzvan (trimis în judecată cu aceeași ocazie), căruia i-a propus o înțelegere frauduloasă, de natură a determina pronunțarea unei soluții favorabile ambelor persoane.
Astfel, inculpatul Avram Adrian i-a propus lui Dimoftache Răzvan să-și schimbe declarațiile date în fața procurorilor, în sensul de a declara în instanță că suma de 500 de euro remisă fostului magistrat Balaican Vasile nu reprezenta prețul traficării influenței, ci un împrumut anterior.
De asemenea, inculpatul Avram Adrian l-a sfătuit și cum să justifice schimbarea declaraţiilor date iniţial, astfel încât să fie credibil în faţa completului de judecată.
Aceste demersuri au fost depuse de inculpat în scopul de a împiedica aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a numiţilor Balaican Vasile şi Dimoftache Răzvan, în dosarul menționat mai sus, aflat pe rolul Curții de Apel Constanța.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

DONŢU VERONICA şi TĂTARU FLORIN, primar, respectiv inspector superior în cadrul comunei Tamași, jud. Bacău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă agravată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpații Donțu Veronica, primarul comunei Tamași, jud. Bacău și Tătaru Florin, profitând de calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate și au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafața de 17,74 ha, suprafață care în fapt era proprietatea unei societăţi comerciale.
Concret, în perioada 1991 – 2005, moştenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuţii cu primarii localităţii, printre care şi Donţu Veronica. Mai mult, acesteia din urmă i s-a transmis faptul că moştenitorii sunt dispuşi să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat în cazul în care inculpata va găsi un cumpărător.
În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donțu le-a comunicat moştenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafață de 17 ha teren (parte din 50 ha solicitate) pentru care a și găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceştia au fost de acord.
În continuare, inculpații Donțu Veronica și Tătaru Florin, în calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale Tamași, judeţul Bacău, cu încălcarea dispoziţiilor legale au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren.
După eliberarea titlului de proprietate şi întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moştenitori şi oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect terenul susmenționat, deşi acesta aparţinea în fapt unei societăţi comerciale, prețul plătit fiind de 62.019 lei.
Faptele descrise mai sus au fost săvârșite cu intenția de a satisface, prin încălcarea legislației privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, interesele unor oameni de afaceri care au dobândit în final terenul respectiv, pretabil exploatării de balast și amenajarea unei exploatații piscicole.

În cauză, societatea comercială, proprietară în fapt a terenului, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.889.355 USD reprezentând valoarea investiției efectuate pe terenul în litigiu până în data de 10.02.2002.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor:

PÂRVU ION, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei Oancea, județul Galați, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

PALADE PETRU, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

CHIRILOAIE VICTOR, la data faptelor primar al comunei Oancea, județul Galați, în sarcina căruia s-au reținut patru infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, din care două în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2008, inculpații Pîrvu Ion și Palade Petru au depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente încheiate fără respectarea prevederilor legale și care conțineau date false (adeverințe, contracte, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, pentru suprafețele totale de 248 ha, respectiv 355 ha pășune, pe care nu le dețineau în realitate.

În demersul lor infracțional, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, care în calitate de primar al comunei Oancea, județul Galați, a facilitat atribuirea și încheierea a patru contracte de închiriere privind pășunile menționate mai sus, aflate în administrarea comunei Oancea, fără respectarea procedurii de licitație publică.

Mai mult, în cuprinsul contractelor inculpatul Chiriloaie Victor a inserat date false cu privire la numărul animalelor pe care cei doi fermieri le dețineau în proprietate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în prezenta cauză, cu suma de 153.274 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

FLOAREA RADU-DAN și MĂRUŢĂ ION DUMITRU, la data faptelor reprezentanți ai unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor în formă continuată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2004-2005, directorul general al SC ELECTRICA SA a dispus funcţionarilor din subordine efectuarea de achiziţii publice de echipament individual de protecţie şi echipament de lucru în valoare totală de 147.506.85 lei (fără TVA) de la o societate comercială reprezentată de inculpații Floarea Radu Dan și Măruță Dumitru Ion. Echipamentele respective au fost achiziționate la un preţ supraevaluat, fără a exista necesitatea efectuării acestor achiziţii şi cu încălcarea prevederilor legale.
Ulterior, cei doi inculpați, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea unor infracțiuni, pentru ascunderea și disimularea provenienței ilicite a folosului patrimonial obținut ca urmare a derulării relațiilor comerciale între SC Tech Safety SA și Electrica SA (în valoare de 4.173.090 lei), au efectuat mai multe operațiuni de schimbare și transferare a bunurilor mobile obținute în mod ilicit (contracte de vânzare cumpărare imobile, plata unor servicii neprestate în realitate, etc.).

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Amintim că, anterior, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, alături de un director general Electrica SA, un director SISE Moldova și de un consilier în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. (comunicat nr. 1582/VIII/3 din 06 noiembrie 2014).

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
RUSU DĂNUȚ, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

SC MIRALEX SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

STĂNESCU TASIA, STĂNESCU DIAMANTA și STĂNESCU MIHALACHE, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 21 mai 2009, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și SC Miralex SRL, reprezentată de inculpatul Rusu Dănuț a fost încheiat un contract având ca obiect finanțarea unui proiect ce privea construirea unei unități de tranșare carne.
În acest context, în perioada 2009-2011, inculpatul Rusu Dănuț a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit trei dosare de achiziţii care atestau în mod nereal faptul că au fost organizate în mod efectiv procedurile de achiziţii conform obligaţiilor asumate.
În realitate, procedurile de achiziție publică organizate de beneficiar au fost fictive, inculpații Rusu Dănuț și SC Miralex SRL intenționând să-și asigure doar în mod formal îndeplinirea obligațiilor contractuale.
Mai mult, societățile declarate câștigătoare, reprezentate de ceilalți inculpați, nu și-au îndeplinit în mod efectiv obligațiile asumate, rolul lor a fost doar de a emite documente justificative necesare decontării din fonduri europene a contravalorii bunurilor și serviciilor „prestate”.
Prin folosirea acestor documente la autoritatea contractantă, inculpatul Rusu Dănuţ a obţinut pe nedrept 1.233.594 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Rusu Dănuț.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

8.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
RADU ALEXANDRU, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– instigare la fals intelectual în formă continuată,

RADU GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la instigare la fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012-2016, inculpatul Dima Petre, în calitate de asociat unic în cadrul “PFA RADU ALEXANDRU AGRICULTURĂ”, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce conțineau aspecte necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 6,4 ha pe care nu o deținea în realitate.
Prin acțiunile sale inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare de 499.710 lei.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 130.917 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

9.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

ILIE MARIAN, la data faptei responsabil tehnic în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2011- octombrie 2012, în cadrul derulării proiectului ” Acordă-ţi o şansă!„ finanțat din fonduri europene, inculpatul Ilie Marian, în calitate de responsabil tehnic, a întocmit mai multe documente justificative (condici de prezenţă, rapoarte de activitate, etc.) care atestau în fals prezența la cursuri a unor persoane, dar și efectuarea în totalitate sau parţială a unor cursuri specifice – educaţie fizică, tragere cu armamentul din dotare.
Aceste documente au fost folosite în susţinerea cererilor de rambursare a fondurilor, în valoare totală de 596 097 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Ilie Marian a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia :

2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Bibliotecii Judeţene “ Panait Istrati” Brăila, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Ilie Marian, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei

LEFTER LIDIA, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile “Finalizare clădire pensiune turistică…”, inculpata Lefter Lidia a întocmit mai multe documente false (facturi fiscale, programe pentru controlul calității lucrărilor, programe de control arhitectură, rapoarte pentru controlul calității lucrărilor pe șantier, procese verbale de recepţie calitativă, devize de lucrări, extrase de cont, centralizatoare generale a situaţiilor de plată pe obiectiv, etc.), care atestau în mod nereal că lucrările respective au fost realizate efectiv şi în totalitate de către firma pe care o reprezenta.
Aceste documente au fost folosite în susţinerea cererilor de rambursare a fondurilor şi au avut drept consecinţă obţinerea, de către beneficiarul proiectului, a sumei totale de 363.304 lei cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În prezenţa apărătorului ales, inculpata Lefter Lidia a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reţinută în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia :

1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în condiţiile stabilite de instanţă, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Lefter Lidia, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Neamț.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Comentariile sunt inchise.