Reprezentanții Complexului de Agrement Dumbrava (Grădina ZOO) din municipiul Călărași au acoperit cu câteva tone de pământ zona unde o cantitate importantă de păcură s-a scurs după ce două bazine care conțineau această substanță au fost tăiate și duse la fier vechi.
Tot acest efort a fost făcut pentru ca reprezentanții Gărzii de Mediu care ”și-au anunțat vizita” să nu mai vadă cum ”băltește” păcura în acea zonă.
Potrivit surselor noastre, tăierea acestor bazine s-a făcut imediat după preluarea funcției de director de către Blebea Valentina Georgiana.
Potrivit acelorași surse, la momentul tăierii bazinelor s-a produs și un incendiu care a fost, în cele din urmă, stins de angajații complexului.
De atunci și până în prezent nu s-a luat nicio măsură de fi îndepărtată păcura și pentru a fi ecologizată zona, ci doar s-a încercat ascunderea faptelor. Așadar, în continuare există riscul ca pânza freatică să fie poluată.
De menționat că bazinele respective trebuiau mai întâi a fi ecologizate și apoi tăiate și duse la fier vechi, aspect pe care reprezentanții Gărzii de Mediu ar fi trebuit să îl știe și să aplice legea chiar dacă nu au mai ”văzut” păcura la suprafața solului.
* Ce este o infracțiune împotriva mediului?
Orice act care încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu sau pentru sănătatea umană este considerat o infracțiune împotriva mediului.
Printre cele mai comune astfel de infracțiuni se numără:
– emisia sau evacuarea ilegală a substanțelor în atmosferă, apă sau sol
– comerțul ilegal cu specii ale faunei și florei sălbatice
– comerțul ilegal cu substanțe care diminuează stratul de ozon
– transportul ilicit sau deversarea ilicită de deșeuri.
* Sancțiunile penale pentru încălcarea legislației de mediu
Directiva 2008/99/CE privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal identifică un număr de infracțiuni împotriva mediului care se sancționează penal în toate țările UE.
Pe lângă infracțiunile împotriva mediului enumerate mai sus, este vorba și despre desfășurarea ilegală a unor activități periculoase (inclusiv fabricarea sau manipularea materialelor nucleare) și despre tratarea deșeurilor într-un mod ilicit.
În temeiul legislației UE, toate statele membre trebuie să aplice sancțiuni penale eficace, proporționate și disuasive celor care comit infracțiuni împotriva mediului în mod intenționat sau din neglijență gravă. Instigarea, participarea și complicitatea la săvârșirea unei infracțiuni împotriva mediului pot fi, de asemenea, sancționate penal. ( mai mult pe: https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/implementation-eu-countries/criminal-sanctions-environmental-offences_ro)
Mai jos imaginile cu păcura, pământul pus peste zona afectată și utilajul folosit:
Comentariile sunt inchise.