Biserica „Sfânta Vineri” din Pitești primește finanțare Regio pentru restaurare

Media 7:23 am - 22 august, 2013 Comentariile sunt închise pentru Biserica „Sfânta Vineri” din Pitești primește finanțare Regio pentru restaurare

Miercuri, 21 august, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Consolidare, restaurare și reabilitare Ansamblul Bisericii <<Sf. Vineri>> – municipiul Pitești, județul Argeș”. Parohia Sfânta Vineri, în calitate de beneficiar, va primi asistență financiară nerambursabilă Regio pentru valorificarea și promovarea potențialului turistic-cultural local în cadrul Axei prioritare 5 „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5.1 „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”.
Valoarea totală a contractului este de 8.131.281 de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 6.249.593,52 lei (fonduri nerambursabile FEDR – 5.647.757,66 lei; fonduri de la bugetul național – 476.843,99 lei; cofinanțarea eligibilă a beneficiarului – 124.991,87 lei).
Proiectul, ce are o durată de implementare de 20 de luni, vizează restaurarea, reabilitarea și conservarea ansamblului (clădirea bisericii în suprafață de 454 mp și casa parohială în suprafață de 224 mp), precum și dezvoltarea activităților turistice de mare atractivitate, prin punerea în valoare a monumentului istoric, ce reprezintă un obiectiv de neprețuit al patrimoniului cultural argeșean.

În cadrul conferinței de presă ce a avut loc la Pitești, cu ocazia semnării contractului de finanțare, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, a declarat următoarele:
„Proiectul ce vizează Biserica <<Sf. Vineri>> din Pitești reprezintă, până în momentul de față, singurul contract finanțat în cadrul Axei prioritare 5, Domeniul major de intervenție 5.1 din municipiul Pitești. Este un contract destul de mare, de aproape 2 milioane de euro, din care aproape 1,5 milioane de euro nerambursabili.
Personal, am vizitat acest lăcaș și am fost impresionat de ceea ce am văzut acolo! Sunt convins că după finalizarea proiectului vom avea un obiectiv atât de patrimoniu istoric – cultural – religios, cât și un obiectiv turistic însemnat pentru urbea piteșteană. Urez succes beneficiarilor, consultanților, tuturor celor care vor trudi la realizarea acestui proiect!”

Biserica Parohiei „Sfânta Vineri” a fost construită la începutul secolului al XX-lea după proiectul arhitectului Ion N. Socolescu, aceasta fiind o replică a bijuteriei arhitecturale din vremea lui Neagoe Basarab, Biserica Mânăstirii Curtea de Argeș. După mai mult de o sută de ani de la darea în folosință, aceasta rămâne cea mai importantă clădire bisericească din municipiul reședință de județ și din zonă, devenind catedrală și sediul Protopopiatului Pitești.

ADR Sud Muntenia este Organism Intermediar pentru Regio și are responsabilități delegate pentru implementarea acestui program. Mai multe detalii despre posibilitățile de finanțare din Regio puteți obține contactând experții Serviciului Comunicare: 0242-331-769, 0242-315-009, 0728-026-708, fax: 0242-313-167, e-mail: info.regio@adrmuntenia.ro.

Comentariile sunt inchise.