Prin ordonanţa procurorului de caz din data de 11.02.2023 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului A.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de “ultrajul” prev. de art. 257 alin. (1) şi (4) C.pen. rap. la art. 193 alin. (1) C.pen. şi “violenţa în familie” prev. de art. 199 alin. (1) C.pen. rap. la art. 193 alin. (1) C.pen. cu aplic. art. 38 alin. (1) C.pen.
În ordonanţa procurorului s-a reţinut că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
La data de 11.02.2023 organele de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi au fost sesizate, prin intermediul serviciului de urgenţă “112”, cu privire la un presupus caz de violenţă în familie, pe raza municipiului Călăraşi.
Organele de poliţie care s-au deplasat la faţa locului au constatat că există o stare conflictuală şi, întrucât presupusul agresor se manifesta violent, pentru a preveni comiterea altor fapte de violenţă, au procedat la imobilizarea presupusului agresor, inculpatul A.V., în vârstă de 45 ani.
În acest context, inculpatul A.V. a aplicat o lovitură cu piciorul unuia dintre agenţii de poliţie, fără a-i produce leziuni traumatice. Totodată, în timpul conducerii spre autospeciala de poliţie, inculpatul A.V. i-a aplicat o lovitură cu piciorul fiului său, în vârstă de 18 ani, fără a-i produce leziuni traumatice obiectivate prin zile de îngrijiri medicale.
La data de 11.02.2023 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi a luat măsura reţinerii faţă de inculpat, pe o durată de 24 de ore, iar la data de 12.02.2023 a propus luarea măsurii preventive a arestului preventiv faţă de inculpatul A.V., dosarul fiind înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Călăraşi.
⁎ ⁎ ⁎
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu pot înfrânge, în nici un fel, principiul prezumţiei de nevinovăţie.