Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a cerut verificări la Grădina Zoologică din Călărași

Media 11:12 pm - 21 iulie, 2022 Comentariile sunt închise pentru Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a cerut verificări la Grădina Zoologică din Călărași

Avocatul Poporului s-a sesizat, din oficiu, cu privire la posibila încălcare a dreptului la un mediu sănătos, în baza articolului publicat de Media Călărași: „Bomba ecologică de la ZOO este încă activă. Tone de pământ puse peste păcură”.

Despre problemele grave existente la Complexul ZOO, Media Călărași a scris mai multe articole, inclusiv despre poluarea cu păcură, faptă pe care directoarea Blebea Valentina Georgiana încearcă să o ascundă, mai ales după ce a fost informată de primarul Dulce Marius Grigore că s-a sesizat, din oficiu, și Avocatul Poporului, punându-i la dispoziție sesizarea pe care și noi o publicăm.

Articolul menționat de Avocatului Poporului ca temei al sesizării, din oficiu, îl puteți citi accesând linkul de mai jos:

https://mediacalarasi.ro/bomba-ecologica-de-la-zoo-este-inca-activa-tone-de-pamant-puse-peste-pacura/

Cum Complexul ZOO figurează în proprietatea Primăriei Municipiului Călărași, în mod firesc Avocatul Poporului a solicitat primarului Dulce Marius Grigore să efectueze verificările necesare, să ia măsurile legale și să îi comunice în scris următoarele:.

  • dacă se confirmă situația semnalată de mass-media;
  • cărui fapt se datorează această scurgere a combustibilului petrolier;
  • dacă s-au dispus măsuri pentru ecologizarea zonei și care sunt acestea;
  • dacă situația prezintă pericol pentru angajații Complexului de Agrement sau vizitatorii acestuia;
  • orice altă informație relevantă.

Grav este faptul că, din rezoluția olografă care apare pe sesizare, rezultă că primarul Dulce Marius Grigore nu a avut nicio intenție să efectueze verificările solicitate de Avocatul Poporului în baza dispozițiilor legale și constituționale invocate în sesizare.

Dimpotrivă, dovedim că acesta a fost preocupat să o informeze pe directoarea Blebea Valentina Georgiana despre sesizarea Avocatului Poporului, fiind evident că se urmărește ascunderea dovezilor și că primarul nu va informa în mod real și obiectiv Avocatul Poporului despre existența poluării cu păcură la Complexul ZOO și despre măsurile care trebuie să fie luate pentru înlăturarea efectelor care se vor produce pe termen lung, dacă nu este ecologizată zona.

 

Conform surselor noastre, primarul s-a deplasat la Complexul ZOO, însoțit și de consilierul său Câju Enache Octavian, însă nu pentru a face verificări cu privire la poluarea cu păcură și la neregulile pe care le-am semnalat prin articolele anterior publicate, ci pentru ca acest consilier să facă presiuni asupra unui angajat pe motiv că ar fi furnizat informații la presă despre el. Detalii despre atribuțiile lui Câju Enache Octavian găsiți în foto.

 

De altfel, considerăm că este posibil ca primarul Dulce Marius Grigore să fi comunicat deja un răspuns Avocatului Poporului, însă vom afla după ce ne vom adresa acestuia și îi vom pune la dispoziție și alte dovezi în baza cărora poate solicita organelor abilitate să efectueze verificări reale și să discute cu angajații care au făcut dezvăluiri.

 

Precizăm că, după apariția articolelor noastre, directoarea Blebea Valentina Georgiana a fost preocupată să ascundă toate dovezile existenței poluării cu păcură, fiind ridicate, din dispoziția sa, două biute (n.r. ridicături de pământ) chiar pe terenul pe care a existat scurgerea de păcură.

Într-un alt articol, am prezentat fotografia din care se observă că păcura băltea la suprafața solului, iar după publicarea acestei dovezi privind existența poluării în incinta Complexului ZOO, am aflat că directoarea Blebea Valentina Georgiana a început să formuleze acuzații și să facă presiuni asupra angajaților bănuiți că ar fi furnizat informații la presă despre poluare.

Redăm un fragment din discuția pe care o angajată susține că a avut-o cu directoarea și pe care a relatat-o unui alt coleg doar pentru a-și manifesta nemulțumirea cu privire la acuzațiile care au fost aduse nepotului său, care este angajat al complexului și care a fost bănuit de directoarea Blebea Valentina Georgiana că ar fi dat fotografiile la presă.

„Să ai grijă cu Mihai…. că o fi fotografiat el pata aia (n.r. de păcură)… Că pata aia o fi fotografiat Mihai de a dat la ziar… Să vorbești cu Mihai, să îi atragi atenția să aibă grijă cu Ștef… Doamnă (n.r. director Blebea), pe Mihai îl vedeți așa de idiot, de tâmpit… În primul rând că suntem aici și toți vrem un servici. Noi nu vrem să se întâmple necazuri. Vrem un servici.”


Așadar, această discuție care ar fi avut loc între angajată și directoare, considerăm că reprezintă o dovadă în plus, alături de fotografia publicată, că poluarea cu păcură în incinta Complexului ZOO a existat și că produce efecte și în prezent, însă primarul Dulce Marius Grigore a refuzat să dispună efectuarea verificărilor pentru că, în opinia noastră, ar fi fost obligat să înceapă cu înlăturarea celor două biute care au fost ridicate pe terenul poluat din dispoziția directoarei Blebea Valentina Georgiana pentru a ascunde dovada poluării. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Precizăm că, până în prezent, organele statului cu atribuții în domeniul protecției mediului, nu au efectuat verificări reale pentru că ar fi trebuit să solicite directoarei Blebea Valentina Georgiana să înlăture cele două biute despre care au consemnat în Nota De Constatare pe care au încheiat-o la 26.05.2022, că se lucra la ridicarea lor la data controlului, însă nu au avut curiozitatea să întrebe care a fost motivul ridicării lor chiar pe amplasamentul pe care păcura băltea, așa cum rezultă din fotografia pe care am publicat-o.

Menționăm și faptul că, într-un alt articol, am făcut publică dezvăluirea administratorului complexului, Udrea Marian, care a recunoscut că directoarea Blebea Valentina Georgiana cunoștea că urma să vină un control de la mediu și pentru acest motiv s-a lucrat intens și cu un utilaj înmatriculat în Comuna Cuza-Vodă, pentru ascunderea dovezilor privind poluarea, fiind evident că se ridică suspiciunea că a fost anunțată cu privire la data controlului tocmai pentru a-i oferi timpul necesar să ascundă dovada poluării.

https://mediacalarasi.ro/administratorul-complexului-zoo-udrea-marian-continua-seria-dezvaluirilor-despre-pregatirea-terenului-pentru-controlul-garzii-de-mediu-si-despre-cum-se-scurge-mot/

În opinia noastră, este evident că interesul primarului și al directoarei complexului este acela de a ascunde dovezile poluării, motiv pentru care vom informa Avocatul Poporului că nu au fost efectuate și nu vor fi efectuate verificări reale atât timp cât cele două biute nu sunt îndepărtate, ci continuă să fie ridicate pentru a face imposibilă descoperirea dovezilor privind existența poluării terenului pe care sunt depozitate tone de pământ și alte deșeuri.

Este de datoria noastră să continuăm dezvăluirile, întrucât susținem că, pe lângă Avocatul Poporului, sunt obligate să se sesizeze din oficiu și alte organe abilitate, care trebuie să verifice terenul pe care au fost ridicate cele două biute și să discute cu angajații care au fost implicați în operațiunea de tăiere a bazinelor în care a fost depozitată păcura și cu cei care au participat la stingerea incendiului, fiind evident că aceștia vor putea oferi lămuriri despre ceea ce s-a întâmplat la acea vreme, dar și despre modul în care sunt intimidați de directoarea Blebea Valentina Georgiana pentru a nu face dezvăluiri și pentru a ascunde alte neregulile din Complexul ZOO.

Update: Răspuns sesizare Garda de Mediu – 24.08.2022

Download (PDF, 439KB)

 

Comentariile sunt inchise.