Atelier de lucru româno – bulgar în cadrul proiectului „JOINT RISK MONITORING DURING EMERGENCIES IN THE DANUBE AREA BORDER”

Media 3:33 pm - 15 martie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Atelier de lucru româno – bulgar în cadrul proiectului „JOINT RISK MONITORING DURING EMERGENCIES IN THE DANUBE AREA BORDER”

În perioada 11 – 15 martie a.c., s-a desfășurat la Călărași prima ”Sesiune comună de intruire” aferentă Modulului 2 Intervenție din cadrul proiectului „Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Border”. Proiectul este finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

În cadrul atelierului de lucru s-a urmărit instruirea personalului propriu și a partenerului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în acest modul, Directoratul General de Pompieri și Protecție Civilă din Bulgaria, pentru aplicarea planului de intervenție comună și a procedurilor în cadrul unor exerciții de simulare care implică participarea unor categorii de forțe și mijloace în zona transfrontalieră.

La această activitate au participat 22 specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, inspectoratelor județene pentru situații de urgență din zona eligibilă: Mehedinți, Dolj, Giurgiu, Teleorman, Constanța și Călărași, precum și 17 specialiști din cadrul Directoratului General de Pompieri și Protecție Civilă din Republica Bulgară.

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, iar acesta are un buget total de 11,508,928.63 euro (din care 3,56 milioane euro revin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență). Partenerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în derularea și implementarea proiectului, sunt: Ministerul Mediului și Pădurilor, Garda Națională de Mediu, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică ICMET Craiova, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic CITT Craiova – Universitatea din Craiova, din România, precum și Directoratul General de Pompieri și Protecție Civilă – Ministerul de Interne, Inspectoratul Regional de Mediul și Apă Veliko Târnovo, Universitatea Sf. Cyril și Sf. Metodius – Veliko Târnovo, din Bulgaria.

Obiectivul proiectului – Îmbunătățirea pregătirii și intervenției la urgențe, prevenire eficientă, monitorizare și limitarea consecințelor dezastrelor și lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

Axa prioritară 2. Mediul – utilizarea durabilă și protecția resurselor naturale ale mediului și promovarea unui management al riscului eficient în zona transfrontalieră.

Domeniul de intervenție cheie – Protecția populației din zonă eligibilă, a mediului de afaceri, mediului și infrastructurii de potențialele consecințe ale dezastrelor naturale și tehnologice, prin acțiuni comune de prevenire și răspuns la urgențe pe întreaga arie transfrontalieră. Dezvoltarea infrastructurii comune și a serviciilor de prevenire a dezastrelor naturale și tehnologice, inclusiv serviciile de răspuns la urgențe.

Grupul țintă – administrațiile publice din zona eligibilă, populația din zona eligibilă, alte instituții cu responsabilități în managementul dezastrelor din ambele state, media.

Comentariile sunt inchise.