Aspecte desprinse din evaluarea activității desfășurate de IPJ Călărași pe anul 2012

Media 8:52 pm - 24 ianuarie, 2013 Comentariile sunt închise pentru Aspecte desprinse din evaluarea activității desfășurate de IPJ Călărași pe anul 2012

Infracționalitatea sesizată, la nivelul Județului Călărași, în anul 2012, a cunoscut o scădere de peste 4%

Măsuri ferme dispuse: numărul persoanelor cercetate în stare de reținere sau arest preventiv a crescut cu 61%
 
Nu au fost înregistrate, în tot anul 2012, infracțiunile grave, comise cu violență, respectiv omor și lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte
 
În anul 2012, prioritățile instituționale urmărite în activitatea inspectoratului au fost consolidarea gradului de siguranțã publicã a cetãțenilor prin eficientizarea activitãții și a cooperãrii între structurile M.A.I. cu competențe în domeniu; asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri; consolidarea managementului integrat și atragerea forțelor cu atribuții în domeniul ordinii publice în derularea acțiunilor polițienești;  creșterea numărului dispozitivelor de patrulare în mediul urban și rural și reducerea timpului de  intervenție;  îmbunătățirea imaginii poliției în comunitate; adoptarea mãsurilor necesare pentru desfãșurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, Camera Deputaților și Senat, respectiv Referendum în condiții de legalitate.

Din analiza datelor statistice existente, în ceea ce privește situația operativă, a rezultat că infracționalitatea sesizată cunoaște o scădere de 4,36%.Astfel, în anul 2012, poliția a fost sesizatăcu privire la comiterea a 11.030de infracțiuni, dintre care865 economico-financiare, 7.674 judiciare și 2.491 de altă natură.

Urmare a activităților investigative și de cercetare efectuate, s-au soluționat 2.518dosare penale cu autori necunoscuți, reprezentând 54,7% volumul celor înregistrate.

Infracționalitatea sesizată contra patrimoniului cunoaște o creștere cu 5,69%, ponderea acesteia din totalul infracționalității sesizate fiind de 50,7%.

În anul 2012 au fost cercetate 3205 de persoane, din care 1009 au fost depistate în flagrant, iar 369 au fost reținute sau arestate. În privința persoanelor cercetate în stare de reținere sau arest preventiv, Inspectoratul înregistrează o creștere de peste 61 % față de anul 2011.

De asemenea, infracționalitatea stradală sesizată în anul 2012 cunoaște o scădere de 11,9%, polițiștii din sistemul de ordine și siguranță publică implicându-se în organizarea activităților independente și în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea acestui gen de acte antisociale.

Din analiza situației operative au rezultat următoarele concluzii:
– evoluția pozitivă, cu o ușoară scăderea infracționalității în mediul urban, cu 6,6%, și o minimă creștere a infracționalității în mediul rural, cu 2 %;
– involuția atât în mediul urban, cât și în cel rural, a infracționalității contra persoanei, infracțiunilor comise cu violență: tentativă de omor, vătămare corporală, vătămare corporală gravă, infracțiuni contra libertății persoanei, amenințare, violare de  domiciliu, infracțiuni la viața sexuală, tâlhărie;
– nu s-au înregistrat infracțiuni de omor, lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, înregistrându-se scăderi la infracțiunile de tentativă de omor, tâlhărie  ultraj și ultraj asupra polițistului;
– creșterea infracționalității contra patrimoniului cu 9%, în schimb scad infracțiunile de furt de animale cu 25,2%.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2012, s-au desfășurat activități de prevenirea criminalității în 2 programe de prevenire, respectiv:
I. Programul de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor;
II. Programul de prevenire a furturilor, structurat pe modulele:  prevenirea furturilor din locuințe, prevenirea furturilor de animale și păsări și prevenirea furturilor stradale.
Programele de prevenire au fost elaborate pentru perioada anului 2012 de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu cei ai Serviciul de Ordine Publică și au vizat atât activități de informare a membrilor comunității cu privire la măsurile de autoprotecție și la consecințele adoptării unor comportamente antisociale, cât și activități destinate descurajării potențialilor infractori prin demersuri specific polițienești, dar care au efect preventiv (acțiuni, controale, patrulări etc.).
În funcție deevoluția situației operative, necesitatea prevenirii și combaterii fenomenelor infracțional  și contravențional, crearea și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică pe teritoriul județului, menținerea stării
de legalitate în localitățile urbane și rurale, s-au organizat 12 razii și 5175 acțiuni cu efective lărgite,  4636 controale  directe, constatându-se 1720 infracțiuni din care 836 în flagrant.           

Au fost identificate și aplanate 4403 stări conflictuale  din care 1567 intrafamiliale, 169 între grupuri de persoane și 2667 din alte motive.

În activitățile specifice desfășurate, au fost confiscate sume de bani în numerar 106.607 lei,  bunuri în valoare de 32.440 lei, toate rezultate din operațiuni ilicite, 61,4 kg substanțe toxice, 814,7 kg substanțe de uz fitosanitar, 2,2 kg mercur, 15 arme, 1465 bucăți muniție, 29 t material feros.

Eforturile poliției în asigurarea unui climat de legalitate în comunitate s-au concretizat în aplicarea a 55.191 sancțiuni contravenționale, în valoare de 6.803.900 lei, reprezentând 1,5 milioane euro.

În domeniul combaterii evaziuni fiscale, prejudiciul cercetat în anul 2012 în dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale și au fost înaintate organelor de parchet cu soluții procedurale a fost de 29.920,108 mii lei, recuperat 26.264,364 mii lei, rezultând un procent de recuperare de 87,78%.

Sub directa coordonare a Serviciului Rutier Călărași, la nivel local, în anul 2012, polițiștii rutieri au desfășurat 1528 de acțiunipentru diminuarea riscului rutier și asigurarea fluenței circulației, din care 176de acțiuni în colaborare cu alte formațiuni de poliție, în locurile, zilele și intervalele orare apreciate cu risc de producere a accidentelor rutiere.
Pentru neregulile constatate în timpul acțiunilor desfășurate, polițiștii rutieri au reținut în vederea suspendării dreptului de a conduce 1615 permise de conducere și au retras până la remedierea defecțiunilor 882 de certificate de înmatriculare.
În urma activităților desfășurate, la nivelul Județului Călărași au fost realizate obiectivele propuse pe linie rutieră pentru anul 2012 și, în primul rând, obiectivul privind reducerea constantă a numărului de accidente grave de circulație rutieră.

Accidentele cu victime, comparativ cu anul 2011 s-au produs astfel:
– în mediul rural: 241 (-27), din care 73 (-14) grave, soldate cu 29 (-5) persoane decedate și 59 (-14) persoane rănite grav;
– în mediul urban: 165(+5) accidente cu victime, din care 51(+13) grave, soldate cu 10 (+8) persoane decedate și 51(+13) răniți grav.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost: traversare neregulamentară, viteza neadaptată, neacordare prioritate vehicule, abateri bicicliști, conducere sub influența băuturilor alcoolice.
 
Din punct de vedere al cooperării internaționale, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a primit, în luna martie 2012, cu ocazia sărbătorii Zilei Poliției Române, vizita delegației din cadrul Poliției Naționale a Orașului Silistra – Bulgaria.

Inspectoratul de poliție a semnat în luna iulie 2012 un acord de parteneriat cu Poliția Metropolitană Varșovia din Polonia, în calitate de partener în cadrul propunerii de proiect intitulată „Să stopăm pirateria; Forțele de poliție și organizațiile non-guvernamentale în lupta împotriva nerespectării drepturilor de autor”, ce a fost depusă la data de 28 august 2012 pe linia de finanțare deschisă de Comisia Europeană – Prevenirea și combaterea Infracționalității Economico-financiare. Bugetul proiectului depus este în valoare de 200.554 euro, o parte din această sumă, revenind inspectoratului în vederea desfășurării activităților stabilite.

De asemenea, începând cu luna noiembrie 2012, împreună cu ofițerul de pregătire continuă din cadrul Serviciului Resurse Umane, a fost inițiată invitația către Școala de agenți de poliție „Septimiu Mureșan” Cluj, de a coordona un proiect european cu finanțare nerambursabilă vizând pregătirea continuă a cadrelor, proiect de tipul Parteneriat Leonardo da Vinci. Este vorba despre proiectul “European Professional Police Mentorate – the key of professional insertion, a proposal of all the involved factors: from school to operative units”(MENTOR POL), cu derulare în intervalul 2013-2015, ce urmează a fi depus până la data de 21 februarie 2013, în cadrul căruia, inspectoratul de poliție are calitatea de partener.
           
Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, comunităților, reducerea  riscului rutier și a gradului de victimizare, prevenirea și combaterea infracționalității, în general, a celei organizate și transfrontaliere, asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri, asigurarea mijloacelor necesare dezvoltării capacității  operaționale a Poliției Române, gestionarea resurselor umane, financiare și logistice, prin prioritizarea acestora, în funcție de obiectivele stabilite și cooperarea interinstituțională între structurile M.A.I. din județul Călărași, administrațiile publice locale în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative reprezintă unele din obiectivele manageriale pe anul 2013.

Comentariile sunt inchise.