Ioan Romeo Rosiianu si Mariana Petrache, doua nume cunoscute in literatura din zilele noastre, au pregatit si au pus in circulatie, in spatiul cultural, o antologie de poezie actuala, reprezentata de 49 de voci poetice.
Retinem din capul locului generalitatea titlului acestei antologii: ,,Prietenii poetice”. Cartea a aparut la editura Grinta din Cluj-Napoca la inceputul acestui an. Prefata, semnata de Ioan Romeo Rosiianu, reia titlul de pe coperta, de asta data intre ghilimele, tinzand o anumita idee extratextuala, ,,Prietenii poetice’’ pe care le apreciaza astfel: ,,punte intre cuvinte si oameni ’’.
O asemenea oferta provoaca interesul nu numai a creatorilor, ci si a cititorilor de poezie, in ciuda convingerilor poetului Rosiianu ca ,,intr-o lume a vanitatilor e aproape un nonsens sa vorbesti de prietenii literare ’’.
Domnul Rosiianu este un creator cu o buna audienta si vizibilitate in spatiul cultural, opera sa bucurandu-se de premii relevante.
Antologia la care ne referim face parte dintr-un proiect, in egala masura generos si ambitios, lansat cu titlul ,,eCreator’’. Acest proiect poate fi consultat pe internet la adresa ecreator.ro.
Nu sta in intentia noastra sa facem o evaluare critica a fiecaruia dintre semnatari.
O parte din ei ne-au fost nume necunoscute pana acum. Ceea ce am fi dorit de la realizatorii acestei antologii ar fi ca pe langa fotografia fiecarui autor sa fi gasit si cateva informatii biografice si bibliografice pentru a ne face o imagine adecvata despre situarea fiecaruia in spatiul cultural.
Am retinut promisiunea Domnului Rosiianu de a continua proiectul si cu alte antologii pe care le vrea tematice.
Antologia aceasta confirma fie si in parte, opinia noastra ca ne aflam intr-un moment de agresiva inflatie de literatura in care se pot distinge exprimari artistice vocationale cat si exprimari amatoristice, veleitariste.
Semnalam cateva nume, care vor starui in cucerirea gloriei literare: Virgil Diaconu, cu exprimari critice la adresa ,,democratiei de cabaret’’; Mirela Duma Bilc propune o poezie a credintei si a dialogului cu Dumnezeu cu sinceritate si patetism marturisitor. Gabriel Cojocaru confirma vocatia lirica de afirmare a increderii in valorile de demnitate ale vietii. Valentin Leahu apare asezat in cadrele liricii ludice, tradand bucuria de a face poezie jucandu-se. Vasile Muste vrea sa impuna lirica narativa. Liliana Liciu tradeaza bucuria exprimarii imaginatiei lirice, alunecand uneori in ermetism sau usoara confuzie. Nicolae Scheianu si Adrian Suciu sunt aplecati catre meditatia lirica.
Cititorii vor descoperii si alte nume de retinut in peisajul liricii actuale.
Nu pot trece cu vederea prezenta in paginile acestei antologii a lui Gabriel Dinu, calarasean, cu un grupaj de zece poezii.
Debutat in revista Viata Romaneasca, Gabriel continua sa-si afirme vocatia lirica de problematizare a existentei.
Aspiratia poetului de a fi un Pegas al liricii romanesti, cu o lumina lirica proprie are sanse de realizare.
Antologia Prietenii poetice reuseste sa ilustreze ,,o anumita stare poetica la nivel national ’’, la acest moment, si in acest fapt este, in egala masura, o invitatie si o provocare la lectura, atat pentru iubitorii de poezie, dar, mai cu seama, pentru cei atinsi de mirajul afirmarii prin creatia literara.
Profesor Victor Gaidamut
Comentariile sunt inchise.