AMENDĂ PENTRU APELARE FALSĂ LA 112

Media 7:11 pm - 29 iunie, 2021 Comentariile sunt închise pentru AMENDĂ PENTRU APELARE FALSĂ LA 112

La data de 28 iunie a.c., ora 22:10, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o persoană, cu privire la faptul că se află pe un teren extravilan, a fost agresată și nu știe cu exactitate locația în care se află.

Imediat, în urma sesizării, au fost constituite echipe operative care au desfășurat activități verificări pe raza orașului Budești și a comunelor arondate.

În scurt timp de la sesizare, polițiștii au identificat apelatul, acesta fiind un tânăr în vârstă de 19 ani, care a apelat SNUAU 112 de pe telefonul fratelui său, din orașul Budești, în glumă, pentru „a verifica reacția poliției”.

S-au efectuat verificări la domiciliul tânărului, ocazie cu care a fost găsit și a recunoscut fapta săvârșită, acesta fiind sancționat contravențional conform OUG 34/2008, cu amendă în valoare de 4.000 de lei.

Când apelăm la 112?

O.U.G. 34/2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Apelarea prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.

Nu abuzaţi de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgenţă.

Pe această cale, amintim faptul că apelarea falsă a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. De asemenea, săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 de lei.

Comentariile sunt inchise.