ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A CONDUCERII AUTOVEHICULELOR DE CĂTRE PERSOANE AFLATE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI, DESFĂȘURATE LA NIVELUL JUDEȚULUI

Media 7:57 pm - 16 decembrie, 2013 Comentariile sunt închise pentru ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A CONDUCERII AUTOVEHICULELOR DE CĂTRE PERSOANE AFLATE SUB INFLUENȚA ALCOOLULUI, DESFĂȘURATE LA NIVELUL JUDEȚULUI

În perioada 09 – 15 decembrie a.c., pe drumurile publice din Județul Călărași, polițiștii călărășeni au efectuat mai multe activități de verificare în trafic, ocazie cu care au întocmit 15 dosare penale conducătorilor auto depistați la volanul autovehiculelor, având o alcoolemie peste limita legal admisă

Din analiza riscului rutier, efectuată în ultima perioadă de timp, a rezultat că una din principalele cauze a accidentelor de circulație produse pe raza Județului Călărași o reprezintă conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenta băuturilor alcoolice, fapt pentru care polițiștii rutieri și cei din structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au acționat în perioada 09 – 15 decembrie a.c., pe drumurile publice în vederea prevenirii și combaterii conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului.

Obiectivele avute în atenție de către polițiști au fost: reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora produse pe fondul consumului de alcool și conștientizarea opiniei publice asupra dinamicii și consecințelor accidentelor rutiere comise din această cauză, și, în general, impunerea unui climat de legalitate prin depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Oamenii legii au depistat în trafic 15 conducători auto care au prezentat o concentrație alcoolică peste limita legală admisă, în urma testării cu aparatul etilotest, pe  numele acestora, fiind întocmite dosare penale la regimul rutier, la finalizarea cercetărilor, urmând a fi propuse soluții prin parchet.

Polițiștii călărășeni atrag atenția cu privire la consecințele cauzate de conducerea autovehiculelor, pe drumurile publice de către persoane aflate sub influenta băuturilor alcoolice și respectarea prevederilor legale, conform O.U.G. nr. 195/2002 republicată, având în vedere consecințele de natură contravențională și penală impuse de lege, respectiv:

Persoana care conduce un autovehicul, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 675 lei – 1500 lei, între 9 și 20 puncte penalizare și reținerea permisului de conducere fără drept de circulație pentru 90 de zile.

Persoana care conduce un autovehicul, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat și o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge este cercetată penal, conform art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 republicată și este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

De asemenea, dacă persoana care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

Comentariile sunt inchise.