ACTIVITĂȚI DE INFORMARE ȘI PREVENIRE ÎN CADRUL ȘCOLILOR DE VARĂ

Media 10:09 pm - 7 august, 2023 Comentariile sunt închise pentru ACTIVITĂȚI DE INFORMARE ȘI PREVENIRE ÎN CADRUL ȘCOLILOR DE VARĂ

În perioada vacanței de vară, polițiștii călărășeni continuă să fie în preajma elevilor, prin activități informativ-preventive menite să le genereze copiilor siguranță în interacțiunea fizică cu ceilalți, dar mai ales în mediul virtual, având în vedere că tinerii socializează pe internet și petrec mult timp pe grupuri și rețele sociale.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Prevenire și Combatere a Criminalității au discutat în această săptămână cu elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Jegălia despre noțiunea de cyberbullying, îndeosebi în contextul în care legislația privind acest domeniu a suferit modificări semnificative.

Aceste noutăți legislative fac obiectul Campaniei naționale pentru prevenirea cyberbulliying-ului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private. Scopul campaniei amintite vizează creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private.

Este bine de știut pentru toți elevii, dar și pentru reprezentanții lor legali faptul că violarea vieții private constituie infracţiune și se pedepseşte conform legii penale.

Astfel, atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amenda.

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea în orice mod, a unei imagini intime, a unei persoane identificate sau identificabile dupa informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, polițiștii au punctat și tema consumului de substanțe psihoactive.

Discuțiile au fost legate de riscurile consumului de droguri privind reacțiile biochimice declanșate la nivelul organismului uman, dar și consecințele asupra performanțelor școlare, vieții familiale sau sociale, discutându-se totodată și despre prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri.

Siguranța elevilor este importantă pentru noi, de aceea activitățile preventive vor continua pe tot parcursul vacanței de vară.

Comentariile sunt inchise.