O acţiune preventivă pe linia transporturilor de mărfuri şi persoane se va desfăşura în perioada 8-14 octombrie în judeţul Călăraşi.
Potrivit unui comunicat remis vineri de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi, în perioada 8 – 14 octombrie a.c., conform calendarului activităţilor Organizaţiei Poliţiilor Europene (TISPOL), la nivel naţional şi implicit, pe raza judeţului Călăraşi, urmează a se desfăşura campania preventivă “TRUCK&BUS OPERATION”.
Analiza evoluţiei accidentelor grave de circulaţie produse la nivelul judeţului Călăraşi în care au fost implicate cu vinovăţie, autovehiculele destinate transportului rutier public de mărfuri şi persoane, produse în anul 2011 (3 accidente, 1 persoană decedată şi 3 persoane rănite grav), comparativ cu anul 2010 (2 accidente, 2 persoane decedate, 1 persoană rănită grav), relevă o creştere minimă a acestor accidente (+1), o scădere a numărului persoanelor decedate (-1) şi o creştere a numărului persoanelor rănite grav (+2).
În anul 2012, ca şi în anul precedent nu au fost înregistrate accidente rutiere grave produse pe fondul vinovăţiei conducătorilor de vehicule destinate transporturilor rutiere publice de persoane sau de transporturi periculoase.
Totodată, din analiza evoluţiei accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicate autovehiculele destinate transportului rutier de mărfuri şi persoane, produse la nivel naţional în anul 2011, comparativ cu anul 2010, rezultă o reducere a numărului acestor evenimente.
În debutul anului 2012, la nivel naţional, s-a constatat o creştere a riscului de victimizare în cazul transportului de mărfuri periculoase, gravitatea faptelor fiind sporită de celelalte riscuri datorate pericolului creat de produsele transportate.
Printre factorii de risc care au influenţat în mod negativ evoluţia accidentelor de circulaţie în care au fost implicaţi cu vinovăţie conducătorii autovehiculelor destinate transportului public, se numără: nerespectarea sau ignorarea normelor rutiere; depăşirea numărului de ore de conducere neîntreruptă, pentru efectuarea unor curse la intervale de timp redus, fără respectarea prevederilor legislaţiei în domeniu; lipsa parcărilor care să permită efectuarea perioadei obligatorii de odihnă sau a pauzelor; depăşirea numărului de pasageri transportaţi; supraîncărcarea autovehiculelor destinate transportului de marfă, prin depăşirea maselor maxime autorizate.
Poliţiştii călărăşeni vor avea în vedere combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice şi verificarea legalităţii transporturilor rutiere de către conducătorii auto care efectuează atât transporturi comerciale de mărfuri, cât şi de persoane, pe rutele interne şi internaţionale.
Comentariile sunt inchise.