29 aprilie – Ziua veteranilor

Media 7:56 pm - 26 aprilie, 2013 Comentariile sunt închise pentru 29 aprilie – Ziua veteranilor

Cu 112 in urma regele Carol I a instituit titlul de veteran, in baza prevederilor Conventiei de la Geneva din 1870 a statelor europene.

Acest titlu, cu sonoritati grave si solemne, pline de cinste si de respect, nu este oferit de cineva anume la zile festive, ci se dobandeste prin lupta si jertfa, facandu-ti exemplar datoria sfanta atunci cand patria si neamul sunt in primejdie si te cheama sa dai masura iubirii ce le-o porti.

Acest titlu se asociaza cu cateva valori fundamentale ale vietii noastre: iubire, datorie si vitejie, valori exprimate prin eroism pe campurile de lupta pentru a lasa urmasilor mostenirea nepretuita, PATRIA, la adapostul careia fiinta noastra si libertatea sunt ocrotite.

Ca o replica peste timp, Guvernul Romaniei, prin H.G. nr.1222 din 23 octombrie 2007 si Legea nr.303, adoptata de Parlament si promulgata la 13 noiembrie 2007, ziua de 29 aprilie a fost statuata in calendarul sarbatorilor nationale ca fiind Ziua Veteranilor de Razboi din Romania, realizandu-se, astfel, un act istoric reparatoriu pentru luptatorii participanti la cel de-al Doilea Razboi Mondial 1941-1945.

Sarbatorirea acestei zile in Municipiul Calarasi va avea loc luni, 29 aprilie a.c, incepand cu ora 10, la Monumentul Eroilor calaraseni din cel de-al doilea razboi mondial.

La aceasta ceremonie, alturi de Primarul Municipiului Calarasi, vor participa reprezentanti ai:
– Asociatiei Nationala a Veteranilor de Razboi din Romania – Filiala Calarasi
– Institutiei Prefectului Judetul Calarasi
– Consiliului Judetean Calarasi
– Centrului Militar Judetean Calarasi
– Inspectotatului Scolar Judetean calarasi
– Protoieriei Calarasi – oficierea slujbei religioase
– Centrului Cultural Judetean BARBU STIRBEI Calarasi
Momentul artistic va fi sustinut de elevi ai Liceului M EMINESCU.
Se vor depunere coroane, jerbe si buchete de flori.
Fanfara CC BARBU STIRBEI va intona imnul national si alte cantece patriotice.
Presedintele Asociatiei Veteranilor va inmana membrilor asociatiei, diplome de onoare pentru participarea in cel de-al II lea razboi mondial si militarilor activi care au particvipat in msiuni in teatrele de operatii.

Se va incheia cu defilarea garzii de onoare a MAI.

Comentariile sunt inchise.