2013 – ANUL EUROPEAN AL CETĂȚENILOR

Media 11:26 am - 14 februarie, 2013 Comentariile sunt închise pentru 2013 – ANUL EUROPEAN AL CETĂȚENILOR

Comisia Europeană a lansat la 10 ianuarie 2013, la Dublin, Anul European al Cetățenilor, un an dedicat drepturilor care decurg din statutul de cetățean al Uniunii Europene. Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană, întrucât în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding,comisarul pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie a declarat cu acest prilej: „Cetățenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni sa înțeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicam cu toții activ în definirea viitorului nostru comun”.

Prin desemnarea anului 2013 drept An European al Cetățenilor, Comisia Europeană își respectă angajamentul asumat în cadrul Raportului privind cetățenia UE și răspunde apelului Parlamentului European în acest sens. Pe durata acestui an Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia Uniunii, care va servi drept plan de acțiune pentru eliminarea obstacolelor încă prezente care împiedică cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE

Datorită cetățeniei UE – care nu înlocuiește cetățenia națională, ci o completează – toți cetățenii celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitatea lor de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare, printre care se numără: dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca și cele aplicate resortisanților țării în cauză, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European.

Pentru a marca acest an, Consiliul Județean Călărașiva desfășura activități menite să asigure, la nivel local și județean, sensibilizarea cetățenilor cu privire la drepturile pe care le au și la capacitatea lor de a le exercita în viața cotidiană.

Comentariile sunt inchise.