Directia de Sanatate Publica Calarasi – Comunicat

Media 10:52 pm - 21 mai, 2013 Comentariile sunt închise pentru Directia de Sanatate Publica Calarasi – Comunicat

Avind in vedere ca ne aflam in sezonul de supraveghere a infectiilor neuroinvazive cu West Nile , infectii transmise prin intepaturi de tintar, ca judetul Calarasi intruneste conditii favorabile dezvoltarii populatiilor de tintari, ca meningitele virale pot avea evolutie severa, pot lasa sechele si pentru aceste afectiuni nu exista profilaxie specifica (nu exista vaccin ) si nici tratament specific ( nu exista nici un medicament care sa asigure eliminarea virusului din organism ) masurile generale de prevenire/limitare a expunerii la risc de neuroinfectie sunt deosebit de importante pentru diminuarea riscurilor de aparitie/extindere a acestora, motiv pentru care reamintim populatiei care sunt aceste masuri generale de reducere a riscului pentru cele mai frecvente meningite virale ce pot fi inregistrate in sezonul estival : meningitele produse de virusul West Nile si meningitele produse de enterovirusuri.
Masuri generale pentru prevenirea infectiei neuroinvazive
cu virus West Nile:
Masurile generale pentru reducerea riscului de neuroinfectie cu virus West Nile insumeaza masurile care reduc riscul expunerii la intepaturi de tintar.
Masuri individuale :
Impiedicarea dezvoltarii habitatelor de tintari : intretinerea salubra a subsolurilor (remedierea deficientelor la retelele de apa potabila si menajera, evacuarea ritmica a deseurilor din subsoluri, mentinerea uscata si curata a acestora), a vegetatiei din gospodarie (tundere pomi si arbusti, tundere iarba, evacuare/indepartare vegetatie uscata/crengi uscate), intretinerea salubra a adaposturilor de animale (evacuarea ritmica a deseurilor animaliere, intretinerea curata a adaposturilor animalelor, indepartarea pe timpul noptii a resturilor de hrana ale acestora) , depozitarea corespunzatoare a deseurilor in gospodarii (colectarea deseurilor in recipineti curati, cu capac si evacuarea ritmica a acestora in spatii special amenajate), indepartarea din gospodarii a posibilelor obiecte de retentie a apei de ploaie si a apelor reziduale .
Impiedicarea accesului in locuinte a tintarilor : asigurarea cu site la ferestre, utilizarea de substante insecticide/dispozitive insecticide in spatiile in care sunt prezenti tintarii.
Utilizarea de substante repelente ( substante care sa indeparteze vectorii ) si imbracaminte adecvata (din material de culoare deschisa, care sa acopere cit mai mult din suprafata corpului) de cite ori urmeaza o deplasare intr-o zona cu densitate mare a populatiilor de tintari .

Actiuni la nivel comunitar care sa previna dezvoltarea tintarilor :
– Amenajarea zonelor bogate în vegetație :tundere, ecologizare spații verzi.
– Asanarea suprafețelor acoperite cu luciu de apă.
– Salubrizarea teritoriului : intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor, spălarea și dezinfectarea tomberoanelor de colectare, amenajare-deratizarea-dezinfectarea rampelor de gunoi.
– Verificarea și remedierea deficiențelor rețelelor de apă (potabilă, reziduală).
– Actiuni de dezinsectie propriuzisa : pentru a fi eficienta dezinsectia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
o Sa fie precedata de actiunile comunitare enumerate mai sus si de informarea populației asupra planului de dezinsecție.
o Sa se deruleze conform unui plan coerent, corect intocmit care sa precizeze pe zile si interval orar zona in care se aplica, substanta utilizata, concentratia, metoda aplicata, operatorul.
o Sa se efectueze de unitati autorizate pentru servicii DDD , cu personal instruit .
o Sa utilizeze substante inregistrate in Registrul National al Biocidelor.
Masuri generale pentru prevenirea meningitelor virale acute determinate de enterovirusuri :
Masurile generale pentru reducerea riscului de meningite cu enterovirusuri insumeaza masurile care reduc riscul expunerii la virusuri eliminate prin materii fecale.
Respectarea masurilor de igiena personala si colectiva:
• spalarea mainilor cu sapun inainte de a manca si dupa folosirea toaletei
• spalarea fructelor si legumelor la jet de apa potabila
• spalarea tacamurilor si vaselor cu detergent si apa potabila din surse verificate
• evitarea contactului insectelor cu alimente, apa, mancarea gatita si tacamuri
• depozitarea deseurilor astfel incit sa nu contamineze sursele de apa si sa nu favorizeze dezvoltarea insectelor si rozatoarelor care la rindul lor pot contamina alimente, surse de apa.
Aprovizionarea cu apa potabila doar din surse de apa autorizate si monitorizate:
• aprovizionarea cu apa sa se efectueze din sistemul public de distributie
• familiile care nu au acces la apa furnizata in sistem centralizat sa utilizeze pentru consum apa de fintina fiarta si racita.Atentionam asupra faptului ca pentru copiii 0-2 ani se interzice categoric consumul de apa de fintina; daca in localitate nu exista sistem centralizat de alimentare cu apa , pentru copiii 0-2 ani se utilizeaza apa plata atit pentru consum direct cit si pentru preparare ceai/lapte/alte preparate alimentare.
Evitarea scaldatului in ape neamenajate in acest sens, neautorizate sanitar: lacuri, bălti, canale de irigatie, râuri.
Mentionam ca in judetul Calarasi nu exista nici o zona cu apa naturala de imbaiere autorizata sanitar pentru aceasta activitate.
Infectiile neuroinvazive putind avea evolutie severa, recomandam persoanelor care prezinta febra, dureri de cap, varsaturi, eventual manifestari meningeale (nu suporta lumina, rigiditatea cefei) cu sau fara scaune diareice, sa se adreseze de urgenta medicului de familie. 

Comentariile sunt inchise.